Ik heb meer info of begeleiding nodig…
Er zijn heel veel organisaties die je waardevolle informatie en ondersteuning kunnen bieden bij het bereiken van je doel.
Ze zijn er om je te helpen, dus contacteer ze gerust!
Er zijn heel veel organisaties die je waardevolle informatie en ondersteuning kunnen bieden bij het bereiken van je doel.
Ze zijn er om je te helpen, dus contacteer ze gerust!
Actiris is de Brusselse organisatie voor werkgelegenheid. Ze ondersteunt mensen die als werkzoekende zijn geregistreerd bij hun inspanningen een job te vinden.
WerkwinkelsDe Nederlandstalige Werkwinkels helpen Brusselaars in hun zoektocht naar werk. De Missions Locales doen hetzelfde, maar dan in het Frans.
ForemLe Forem is de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor werkgelegenheid en beroepsopleiding in Wallonië. Het ondersteunt mensen die als werkzoekende zijn geregistreerd bij hun zoektocht naar een baan en / of een (beroeps)opleiding aangepast aan hun situatie en hun beroepsproject.
VDABDe VDAB is de overheidsdienst verantwoordelijk voor tewerkstelling en beroepsopleiding in Vlaanderen. In Brussel richt de VDAB zich op het ondersteunen van werkzoekenden bij hun zoektocht naar een beroepsopleiding aangepast aan hun situatie en hun beroepsproject.
ADGDe ADG is de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor tewerkstelling in de Duitstalige Gemeenschap. Het ondersteunt mensen die als werkzoekende zijn geregistreerd bij hun zoektocht naar een job.
SelorSelor is de wervings- en selectiedienst van de Federale Overheid. Ze biedt deze diensten ook voor bepaalde gefedereerde overheidsinstellingen (gewesten en gemeenschappen).
Guide socialDe Guide social is de site van de Franstalige psycho-medisch-sociale sector. Het publiceert veel vacatures en opleidingen in deze sector.
InterimkantorenInterimkantoren bieden verschillende vormen van uitzendarbeid aan in uiteenlopende sectoren.
Werken voor VlaanderenWerken voor Vlaanderen is de site met alle vacatures van de Vlaamse Overheid.
Komen werken in BelgiëDeze website van de federale overheid geeft nuttige informatie over de verschillende voorwaarden om in België te kunnen komen werken. Er moet rekening worden gehouden met drie aspecten: nationaliteit, verblijfsduur, en type beroepsactiviteit.
Dorifor is dé website met het overzicht van alle Franstalige beroepsopleidingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Bruxelles FormationBruxelles Formation is de organisatie voor Franstalige beroepsopleidingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
VDABDe VDAB is de overheidsdienst verantwoordelijk voor tewerkstelling en beroepsopleiding in de Vlaamse Gemeenschap.
ForemLe Forem is de openbare dienst voor werkgelegenheid en beroepsopleiding in Wallonië.
In deze gids kan je Franstalige middelbare scholen vinden.
Nederlandstalige middelbare scholenIn deze gids kan je Nederlandstalige middelbare scholen vinden.
DASPADASPA is een Franstalig onderwijssysteem dat minderjarige nieuwkomers (= minder dan een jaar in België) helpt te integreren in het basis en secundair onderwijs. DASPA staat voor “Dispositif d'Accueil et de Scolarisation des élèves Primo-Arrivants et Assimilés" (opvang en scholing voor leerlingen die nieuwkomer of gelijkgesteld daar aan zijn).
AMO'sEen AMO of "service d'Aide en Milieu Ouvert" biedt Franstalige informatie en een brede ondersteuning aan minderjarigen (soms tot 22 jaar) en hun families bij sociaal-maatschappelijke problemen. AMO's staan in het bijzonder in voor het respecteren van de rechten van kinderen en jongeren. Er zijn veel AMO's in Brussel.
Infor JeunesInfor Jeunes is een vereniging die jongeren helpt hun plaats in de samenleving te vinden door hen voor te lichten over onderwijs, opleiding, werkgelegenheid, huisvesting, sociale bescherming en over hun rechten.
OKANOKAN of Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers wordt ingericht voor jongeren van niet-Belgische of niet-Nederlandse nationaliteit die nieuw binnen komen in de Vlaamse gemeenschap en het Nederlands onvoldoende beheersen. OKAN richt zich op minderjarigen die minder dan een jaar in België zijn en bestaat op basis en secundair onderwijsniveau.
CLBHet CLB is het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Het CLB biedt begeleiding en en ondersteuning van leerlingen gedurende hun hele schoolcarrière in een Vlaamse onderwijsinstelling. Elke school werkt samen met een CLB, maar het CLB werkt onafhankelijk van de school.
JACHet JAC of "Jongerenaanbod van het CAW" informeert en ondersteunt jongeren op alle gebieden van hun leven: onderwijs, opleiding, werkgelegenheid, huisvesting, sociale bescherming, rechten, etc.
Mesétudes.be is het portaal voor het Franstalig hoger onderwijs in België. Het geeft een overzicht van alle soorten opleidingen die in Franstalige scholen worden aangeboden. De site geeft ook informatie over de toegangsvoorwaarden tot hoger onderwijsprogramma's.
SiepSIEP ("Service d'information sur les études et les professions") is een informatiedienst over allerlei studies, opleidingen en beroepen in Franstalig België.
Infor JeunesInfor Jeunes is een Franstalige organisatie die jongeren helpt hun plaats in de samenleving te vinden door hen voor te lichten over hun rechten, onderwijs, opleiding, werkgelegenheid, huisvesting, sociale bescherming, etc.
Universiteit en vluchtelingen - FWBHier vind je meer informatie speciale programma's voor vluchtelingen om de toegang tot Franstalig hoger onderwijs te bevorderen.
LeerwinkelBij een Leerwinkel vinden jongeren en volwassenen gratis informatie en coaching bij het kiezen van een opleiding, vorming of onderwijs.
OnderwijskiezerOnderwijskiezer is een informatieve website over onderwijs (op alle niveaus en van alle richtingen) in de Vlaamse Gemeenschap.
Universiteit en vluchtelingen - Vlaamse GemeenschapHier vind je meer informatie over speciale programma's voor vluchtelingen om de toegang tot Nederlandstalig hoger onderwijs te bevorderen.
Hier vind je de lijst lijst met de erkende ondernemingsloketten in België.
1819.brusselsBij 1819 krijgt iedere zelfstandige, handelaar of ondernemer kosteloos antwoord op al zijn/haar ondernemersvragen.
Lokale economielokettenVerscheidene Brusselse gemeenten beschikken over een lokaal economieloket (LEL) dat beginnende ondernemers begeleidt voor de opstart van hun activiteit (als bedrijf of fysieke persoon).
Ondernemen in WalloniëOp deze officiële website van het Waals Gewest vind je alle nuttige informatie over hoe je jouw eigen zaak in Wallonië start.
Vlaams Agentschap Innoveren en OndernemenOp deze officiële website van de Vlaamse Overheid vind je alle nuttige informatie over hoe je jouw eigen zaak in Vlaanderen start.
Dit is de lijst van gereglementeerde beroepen in België. Bij elk beroep is de bevoegde autoriteit vermeld die je de vergunning tot uitoefening kan verstrekken.
Be-AssistHet assistentiecentrum Be-Assist informeert en oriënteert de beroepsbeoefenaars die een gereglementeerd beroep in een lidstaat van de EER willen uitoefenen. Een beroepsbeoefenaar is een persoon die volledig gekwalificeerd is om een beroep uit te oefenen in een lidstaat en die datzelfde beroep wil uitoefenen in een andere lidstaat.
Lijst van gereglementeerde beroepen in EU-landenDeze zoekmachine informeert je over de gereglementeerde beroepen in de verschillende EU-landen. Het toont welke autoriteiten je moet contacteren en de stappen die je moet nemen om je beroep uit te oefenen in een ander Europees land.
Informatie over het zogenaamde 'visum', de autorisatie om een gezondheidszorgberoep uit te oefenen in België. Deze autorisatie kan je enkel bemachtigen op basis van een diploma of de erkenning daarvan en de daarbij behorende accreditatie.
Erkenning aanvragen voor een gezondheidszorgberoep - FWBInformatie over professionele erkenningen voor gezondheidszorgberoepen. Hiermee toon je aan dat je de vereiste kwalificaties voor je beroep beschikt en je een bepaalde de titel (bijvoorbeeld Arts) mag voeren.
Erkenning aanvragen voor een gezondheidszorgberoep – Vlaamse GemeenschapInformatie over professionele erkenningen voor gezondheidszorgberoepen. Hiermee toon je aan dat je de vereiste kwalificaties voor je beroep beschikt en je een bepaalde de titel (bijvoorbeeld Arts) mag voeren.
Be-AssistHet assistentiecentrum Be-Assist informeert en oriënteert de beroepsbeoefenaars die een gereglementeerd beroep in een lidstaat van de EER willen uitoefenen. Een beroepsbeoefenaar is een persoon die volledig gekwalificeerd is om een beroep uit te oefenen in een lidstaat en die datzelfde beroep wil uitoefenen in een andere lidstaat.
De regionale integratiecentra (CRI's) in Wallonië helpen mensen van buitenlandse herkomst te integreren in de Belgische samenleving. Een van hun acties is om mensen die in Wallonië wonen te ondersteunen bij hun procedures voor gelijkwaardigheid van diploma's. Er zijn 8 centra, verspreid over de belangrijkste steden in de regio.
In Vlaanderen - Agentschap Integratie en InburgeringHet Agentschap Integratie en Inburgering (AII) is de dienst die verantwoordelijk is voor de integratie en inburgering van mensen van buitenlandse herkomst in de Vlaamse Gemeenschap. Het AII biedt inburgeraars de mogelijkheid hun buitenlandse diploma's te laten erkennen tot drie jaar na ondertekening van hun inburgeringscontract. Voor andere personen in Vlaanderen die als werkzoekende zijn ingeschreven: contacteer de VDAB (https://www.vdab.be/).