Erkenning van vaardigheden – VDC / EVC-trajecten

VDC of “Validation de compétences” is een Franstalig initiatief waarmee je jouw professionele vaardigheden officieel kunt laten erkennen. Deze vaardigheden heb je niet via studies in het hoger onderwijs geleerd, maar op de werkvloer, door levenservaring of een beroepsopleiding. Check eerst of er een erkenningstraject mogelijk is voor het beoogde beroep. Hierna leg je één of meerdere praktische tests af in een opleidingscentrum met een professionele jury. Als je slaagt voor een test krijg je een deelkwalificatie van een beroep. Elk beroep is samengesteld uit meerdere deelkwalificaties. Het behalen van één of meer deelkwalificaties kan je toelaten om toegang te krijgen tot de gewenste beroepsopleiding zonder dat je het vereiste diploma hebt. Het kan zelfs dienen om vrijstellingen te verkrijgen in de beroepsopleiding.

Let op! Dit geldt alleen voor Franstalig België. In de Vlaamse gemeenschap bestaat een gelijksoortig alternatief, maar voor veel minder opleidingen. Het gaat hier over de zogenaamde Beroepskwalificerende EVC-trajecten.

This entry was posted by Damienne Martin on at and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.