De erkenning van je secundair diploma in de (para)medische richting als zorgkundige erkent dat je in het buitenland het secundair onderwijs hebt afgerond en de kwalificaties hebt verworven die vereist zijn om de titel van zorgkundige te voeren in België.
Let op! Aan Franstalige zijde bestaat er ook nog het “brevet d’infirmier hospitalier”, een verpleegkundig diploma op secundair niveau. In de Vlaamse gemeenschap bestaat dit niet, maar bestaat er wél de opleiding HBO5 verpleegkunde. Dit is een opleiding van drie jaar aan een hogeschool. Deze opleiding bestaat nog niet in Franstalig België.
Hoe kies je tussen de Franstalige en de Nederlandstalige procedure? In principe kies je voor de de taalgemeenschap waarin je woont of waar je zou willen werken. Je hebt de keuze tussen de twee gemeenschappen als je in Brussel woont of als je woont in het grensgebied van Vlaanderen en Wallonië (bijv. de faciliteitengemeenten).
Als je niet alle vereiste documenten hebt, laat dit dan weten aan de betrokken dienst. In bepaalde gevallen kunnen ze alsnog je dossier aanvaarden als je de status van erkend vluchteling hebt of onder subsidiaire bescherming valt.
De erkenningsprocedure is gratis als je het bewijs van je status als erkend vluchteling, subsidiair beschermde of asielzoeker kan voorleggen.
Voor asielzoekers of vluchtelingen die niet alle benodigde documenten hebben, is er een aanvullend formulier.
We organiseren infosessies voor mensen die bij Actiris zijn ingeschreven.
Bekijk onze Agenda voor de aankomende sessies.
De erkenningsprocedure is gratis als je bij Actiris (of VDAB) ingeschreven bent als voltijds niet-werkende werkzoekende en je begeleiding krijgt bij je zoektocht naar werk door hen of één van de officiële partners (zoals bon en CIRÉ).
We organiseren informatiesessies voor mensen die bij Actiris zijn ingeschreven.
Bekijk onze Agenda voor de aankomende sessies.
Het is ook mogelijk om een erkenningsaanvraag in te dienen bij de Duitstalige Gemeenschap als je in Duitstalig België woont of van plan bent om hier te gaan werken.
Bezoek de website van de Duitstalige gemeenschap voor meer informatie.